Facebook

Finish op de Noordkaap

Amersfoort - 22 juni 2009.  De Transeurope Footrace zit er op. Gisteren, op de langste dag, kwamen de ultralopers na 64 dagen hardlopen aan op het noordelijkste puntje van Europa.

Waar jaren naartoe geleefd is en waar ontelbare uren voor is getraind bereikte onder de middernachtzon zijn finale.

Geen prijs op het podium voor Ria Buiten, maar het is wel degelijk een prestatie van wereldformaat wat deze ultra-atlete uit Biddinghuizen heeft laten zien. Doorgaan na een ziekenhuisopname vanwege zeer ernstige bloedarmoede en dan dagenlang als eerste vrouw over de finish komen, dat kan alleen maar groot respect afdwingen.

De eerste plaats bij de heren ging naar de Duitser Rainer Koch. Meer dan verdiend, want deze atleet leek dagelijks moeiteloos zijn etappe te lopen en wist vaak als eerste de eindstreep te bereiken. Maar ook grote hulde voor Jan Nabuurs, de Brabantse atleet die zich evenals Ria inzet voor de strijd tegen Leukemie. Met een vijfde plaats is hij de beste Nederlander in de race.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Japanse Furuyama Takako.Theo Kuijpers, zelf lijdend aan Non-Hodgkin waarvoor hij chemokuren nodig heeft, heeft alle etappes uitgelopen. Wat een ongelooflijke prestatie van deze man! Ook hij zet zich in de Stichting Leukemie.Trond Sjåvik, de partner van Ria, is 7e geworden.

De laatste etappe was zeer zwaar. Van voorjaar lijkt op de Noordkaap geen sprake te zijn. Het kwik kwam maar nauwelijks boven het vriespunt en er stond een straffe wind en er waren zware regen- en hagelbuien. Ondanks het feit dat het ging om een relatief korte afstand viel deze laatste etappe meeste lopers niet mee. Maar eenmaal aan de finish was alles vergeten.

Uiteraard is het einde van de Transeurope Footrace, een van de zwaarste loopwedstrijden ter wereld, door de deelnemers uitgebreid gevierd. Helemaal donker werd het die nacht niet, kijk maar naar de foto die Annemieke Cloosterman ’s nachts om half twee nam.

Het internationale gezelschap van atleten, organisatoren en helpers dat ruim twee maanden lang elke dag weer een ongelooflijke prestatie wist neer te zetten, lief en leed deelde, samen van sportzaal naar sportzaal trok om op dunne matrasjes en vaak onder primitieve omstandigheden de nacht door te brengen, waaiert uiteen de hele wereld over. De Transeurope Footrace 2009 zit er op. Biddinghuizen is trots op Ria Buiten.

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat